Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (56-9)
Με απόφασή του ο Άρειος Πάγος ανοίγει τον δρόμο στα funds για μαζικούς πλειστηριασμούς.Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να διενεργούν δικαστικές πράξεις - να γίνονται δηλαδή διάδικοι- και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (56-9) και ακολούθησε την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων, με την απόφαση αυτή, οι Αρεοπαγείτες «ανάβουν το πράσινο φως» στα funds να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς στο όνομα τους σε ακίνητα, τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά - καθώς νομιμοποιούν πλήρως την δράση των servicers.
Μάλιστα - μετά την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας που τοποθετείται μέσα στον επόμενο μήνα - εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο τεράστιο κύμα πλειστηριασμών ακινήτων χιλιάδων «κόκκινων» οφειλετών.
Τι σημαίνει η απόφαση για τους δανειολήπτες
Με την απόφαση αυτή, οι οφειλέτες χάνουν το νομικό τους επιχείρημα, βάσει του οποίου θα μπορούσαν να ανακόψουν τους πλειστηριασμούς.
Ακόμη και εκείνοι που «κέρδισαν» στο Εφετείο κινδυνεύουν πλέον να βρεθούν εκ νέου αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό «σφυρί».
Κι αυτό γιατί οι servicers θα μπορούν είτε να συνεχίσουν, είτε να επανεκκινήσουν τις νομικές ενέργειες, έχοντας «στα χέρια τους» την οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου.
Πώς μπορούν οι δανειολήπτες να σώσουν το σπίτι τους
Όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων πολιτών, έχουν τις εξής επιλογές:
1) Να υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση των οφειλών τους.
Αυτό μπορούν να το κάνουν χρησιμοποιώντας είτε τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων είτε τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
2) Να ενταχθούν στο ενδιάμεσο πρόγραμμα.
Η πλατφόρμα για το ενδιάμεσο πρόγραμμα θα είναι ανοιχτή για αιτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 15 μηνών που είναι σε ισχύ το πρόγραμμα.
Όπως επισημαίνει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα σε μεταγενέστερο χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας το περιθώριο υποβολής της αίτησης είναι εντός 60 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αυτή.
Οι δανειολήπτες δικαιούνται:
Κρατική επιδότηση έως 80% της δόσης του στεγαστικού δανείου της κύριας κατοικίας, δηλαδή από 70 ευρώ έως 210 ευρώ μηνιαίως.
Αναστολή μέτρων των πιστωτών για την κύρια κατοικία (π.χ. κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις).
3) Να λάβουν τη 2η Ευκαιρία, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας τους.
Με τον τρόπο αυτό μπορούν να διεκδικήσουν - στη συνέχεια - την επανάκτηση της κυριότητας του ακινήτου από τον Φορέα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους.
Πιο αναλυτικά, εάν ένας ευάλωτος οφειλέτης αδυνατεί να ρυθμίσει τις οφειλές του, τότε έχει τη δυνατότητα να προβεί στη διαδικασία της απαλλαγής οφειλών, ήτοι να διαγράψει όλες τις οφειλές του, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση (δηλαδή απώλεια) της περιουσίας του.
Έτσι λαμβάνει τη 2η Ευκαιρία, ένας ιδιωτικός Φορέας αγοράζει την πρώτη κατοικία του και του την επαναμισθώνει (ενοικιάζει) για 12 έτη.
Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς της στο μέλλον, εφόσον ανακάμψει οικονομικά.