"


Τιμή στην Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς

Μέσα σε μια ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα,

πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Καστοριά. 

Με σημείο εκκίνησης την πλατεία Ομονοίας, βάδισαν όλοι μαζί, μέσα σε βαθιά σιωπή, στη Συμβολική Πορεία Μνήμης προς το Μνημείο των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας της πόλης μας, το σημείο όπου τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 24 Μαρτίου 1944 συγκέντρωσαν τους 1000 Εβραίους συμπολίτες μας και τους οδήγησαν στα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί στην Πολωνία, σβήνοντας τα ίχνη μίας ακμάζουσας κοινότητας που συμβιούσε αρμονικά με τους Χριστιανούς για μία χιλιετία. Από το στρατόπεδο Άουσβιτς Μπιρκενάου, τελικά επέστρεψαν μόνο οι 35. 


Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση, με τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης να απαγγέλει τους Ψαλμούς του Δαβίδ,κατόπιν κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, και ομιλίες από τους επίσημους καλεσμένους.




“Η 24 Μαρτίου του 1944 ήταν μια αποτρόπαια ημέρα για τους Εβραίους της Καστοριάς, που οδήγησε στον αφανισμό μιας ακμάζουσας κοινότητας της πόλης μας.  Στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό απέναντι στα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, στους Εβραίους Μάρτυρες που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέν-τρωσης, αλλά και στους Εβραίους Ήρωες που κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αντικρίζοντας νέα δεδομένα”, τόνισε στην ομιλία της η βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου. 

‘‘Ημέρα βαθιάς περισυλλογής -σε μια περίοδο προκλήσεων και αναταράξεων, όπου ο φόβος για «τον άλλο», ο φανατισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος εξτρεμισμός κερδίζουν συνεχώς έδαφος και απήχηση- για το πού μπορεί να φτάσει το τυφλό μίσος για το «διαφορετικό», συνέχισε και κατέληξε “Δικό μας επιτακτικό χρέος είναι να διατηρήσουμε τη συλλογική μνήμη ζωντανή και να φωνάξουμε δυνατά "Ποτέ Ξανά"!


“Την 24η Μαρτίου του 1944, οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής, συγκέντρωσαν με απίστευτη βιαιότητα τους Εβραίους συμπολίτες μας, οδηγώντας τους στο στρατόπεδο  εξόντωσης Άουσβιτς-Μπιρκενάου”, ανέφερε στην ομιλία του ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης και πρόσθεσε “Σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη των 1.000 Εβραίων της Καστοριάς, που έχασαν τη ζωή τους άδικα από τα ναζιστικά στρατεύματα. Υποσχόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε τη μνήμη αυτών των αθώων θυμάτων να χαθεί στο πέρασμα του χρόνου”.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ